CAI On AL.com

One of our favorite renovations was featured on AL.com. Click here to read the full article. And click here to see more progress photos.

"Sifting through before and after photos of a Christopher Architecture & Interiors Mountain Brook renovation project, it's hard to believe that the original one-story home wasn't a complete tear down."  —Birmingham Magazine

 
IMG_1509.JPG
web-Muller-horizontal.jpg

An Excerpt from Birmingham Magazine

… Reebals' inspiration for this historic home was his college idol, architect Charles Rennie Mackintosh. "I always thought his work was interesting," Reebals says.

The early 20th century architect was known for his artistic approach to design, and the same could be said of Reebals, who still draws out each of his designs by hand.

This Mountain Brook renovation is reminiscent of one of Mackintosh's most iconic homes--Hill House in Scotland--yet it's also true to its own style.

For instance, the two-story window in the front of the house is dramatically different than the Mackintosh design, and purposefully so.

The original house was one story, and Reebals added a second. He says the floor-to-ceiling window on the front facade of the home unifies the home's two levels. 

"I like doing two-story glass," he says. "It breaks the stories up, but it also makes them feel like one."

Another wall of windows extends from the front facade of the house, creating the symbiotic relationship Reebals desired.

The exterior of the home is Texas limestone mixed with Indiana limestone, a juxtaposition of smooth and rough stone. A fire pit of those same materials is a gathering spot outdoors.

Inside, Reebals says the family wanted a more modern approach.

"They wanted a little bit more modern interiors, and really, we do too," he says. "They wanted more modern, clean lines."

The couple kept all the walls white and the decor simple with a neutral color palette. The modern, open feel is most apparent in the kitchen, where Reebals opted to nix the upper cabinets, giving more room to let in light from two of the kitchen's three walls that are lined with windows. He made up for the lack of storage with a wall of cabinets, which covers the appliances and also hides a large walk-in pantry.

The kitchen countertops are Carrera marble, and the ceilings are pecky cypress, which provides an interesting mix of cool stone with earthy wood.

Everywhere throughout the house, Reebals worked with the existing structure. The bay window in the family room and the garage are original to the 1940s home.

"They really liked the idea of using what was there," Reebals says. "We did too; we want to be good stewards. If we found something of quality or value there, we used it. We reused the brick and some of the framing."